KOSGEB Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Hk.

25 Temmuz 2018 Çarşamba

Bilindiği üzere, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği” 6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve Tebliğin tam metni Genelgemiz ekine konulmuştur.

Söz konusu Tebliğe göre,

1- 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Yapı Kayıt Belgesi müracaatları 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılacak ve arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda % 3, ticari kullanımlarda ise % 5 olarak hesaplanacak Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenecektir.

2- Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ya da Yapı Kayıt Belgesi vermek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum kuruluşlara müracaatta bulunulabilecektir.

3- Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapıların maliklerince, bu belgenin bir örneği belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine verilecek, Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek ve bu belgeler yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacaktır.

4- Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilecektir.

Ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması, böylelikle bu yapıların imar ve iskân sorununun çözümlenmesi amacıyla yürürlüğe konulan bu düzenleme; henüz iskânı ya da yapı kullanma izni alınamamış binalarda işyerleri bulunan, dolayısıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan ve faaliyetlerini geçici ruhsat ile devam ettiren, bu nedenle Kamu Kurum ve Kuruluşları nezdinde başvuru, süre uzatımı, devir ve benzeri işlemlerde sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımızı yakından ilgilendirmektedir.

Bilgilerinizi ve bu itibarla Tebliğin titizlikle incelenerek bağlı odalarınız aracılığıyla ilgili esnaf ve sanatkârlarımıza duyurulması hususunda gereğini rica ederiz



Üye Girişi